De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath}

Reageren...

Re: In programma s opdrachten laten herhalen

Hallo,
Bij het uitdrukken van een gehalte aan goud in een sieraad, wordt vaak de term karaat gebruikt. De oorsprong van het begrip karaat is mij nu bekend na een zoektocht op internet. 1 karaat is één vierentwintigste deel goud. Zo begrijp ik dat 24 karaat goud zuiver goud is, 18 karaat (= 18/24 zuiver, dus 75% goud bevat, enz... Doch vond ik nergens waarom men spreekt in termen van 24. Hoort dit toe aan één of ander reken-, of getalstelsel? Wie gebruikte dit en waarom? Zit hier een wiskundige redenering achter? Geef toe dat spreken over 75% en 100% goud veel eenvoudiger is. Kunnen jullie me door verwijzen naar een site?

Als je er verder over nadenkt kan je je ook afvragen waarom een jaar 12 maanden telt en een week 7 dagen? Dit was niet direct mijn vraag, maar vele dagelijkse dingen bevatten rare getallen? Waarom? Waar is de info die dit alles doet begrijpen?

Alvast dank voor jullie medewerking.

Antwoord

Je snijdt hier een interessant onderwerp aan. Met goed zoeken kan je hier al heel wat over vinden. Veel van deze 'rare' getallen vinden hun oorsprong in het verleden, bijvoorbeeld Het zestigtallig stelsel en hebben natuurlijk alles te maken met de beweging van zon en maan (Zie bijvoorbeeld Gregoriaanse kalender).

De eenheid voor zuiverheid van goud vind zijn oorsprong in de middeleeuwen. Zie onder.

Gebruik dit formulier alleen om te reageren op de inhoud van de vraag en/of het antwoord hierboven. Voor het stellen van nieuwe vragen kan je gebruik maken van een vraag stellen in het menu aan de linker kant. Alvast bedankt!

Reactie:

Klik eerst in het tekstvlak voordat je deze knopjes en tekens gebruikt.
Pas op: onderstaande knopjes en speciale karakters werken niet bij ALLE browsers!


áâæàåãäßçéêèëíîìïñóôòøõöúûùüýÿ½¼¾£®©




$\mathbf{N}$ $\mathbf{Z}$ $\mathbf{Q}$ $\mathbf{R}$ $\mathbf{C}$
Categorie: Rekenmachine
Ik ben:
Naam:
Emailadres:
Datum:18-5-2024